Trattoria Nostra Cucina, priča koja mora biti ispričana

SNL

Ne bismo trebali biti odgovorni samo kad nešto time dobijemo, nego biti odgovorni da bismo nešto dobili. Svojom odgovornošću zaslužujemo i ostvarujemo mnoga dobra. Ne možemo biti odgovorni jedino onda kada nismo u skladu sa svojom istinskom prirodom, kad zapostavljamo svoju dušu. Bez obzira na životne okolnosti, čim nahranimo svoju dušu i povežemo se s prirodom (svojom unutarnjom i vanjskom), odgovornost dolazi sama od sebe. A potom i sve ostale prirodne posljedice kao što su sreća i uspjeh.

Da li je taj uspjeh manji ili veći kada ga ostvari žena? S obzirom da tekst piše muškarac , može samo biti ponosan na to da je stajao rame uz rame sa, upravo ženom, koja pored štikle ima i ravne cipele.

Ona je jedna od onih koja je u inat nekom principu ili opće-prihvaćenim pravilima starih načela, porušila barijere i stvorila sebi priču koju smo jedva čekali da spomenemo. Ova priča ne treba biti ispričana, da bi bila pročitana. Ona se kroz doživljaj može osjetiti i ostati u lijepom sjećanju. 


Kuhinja kao dar


Trattoria Nostra Cucina 


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


tratoria 2

 


Simbioza rustike i modernog te pomno birani detalji osnovni su elementi koji definiraju interijer objekta. Saznali smo da je ideja temeljena na ljubavi prema jugu, a kako naziv Tratooria nosi epitet talijanskog dobra i ljepote, tako je i moralo biti - što je i uspjelo, jer smo se osjećali kao u Italiji. Drugi dio atmosfere se temeljio, s pravom, na ispunjenoj ideji domaćinskog ambijenta. 


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina 


Trattoria Nostra Cucina[/caption] Vlasnica, kao krivac našeg dobrog raspoloženja, potvrdila je ono kako smo se osjećali i preporučila da probamo neka od jela sa ponude. "Domaćinskije" nije moglo biti. Kuhinja kao dar Ne postoji čovjek koji ne bi želio posjetiti prekrasnu i egzotičnu Italiju, koja je bogata kulturnim i prirodnim atrakcijama te pejzažima koji oduzimaju dah. Koja to zemlja, ako ne Italija, kombinira jedinstvenu kuhinju? Nama nije bilo potrebno posjetiti Toscanska predjela čarobnih gradova u kojima se krije duša talijanskih restorana – mi smo bili i dalje u Trattoriji Nostra Cucina. Bio je isti osjećaj.

Dio čarobnih mirisa i okusa mi smo probali upravo tu. Pizza Nostra Cucina, Tagliata na rukoli s vrganjima, i uz sve to Focaccia, te čaša crvenog vina su bili naša jela.

Iskreno, o ukusu ne bi pametovali jer bi otišli s pohvalama u nedogled, ali bi pravi poznavaoci hrane, sigurni smo, pozavidjeli. Međutim, kako i ne bi kada iza svakog specijalitete ove kuhinje stoji suprug Jasmine, Nihad Mameledžija, najpoznatiji kuhar u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom smo saznali da uvođenjem svakog jela na jelovnik, prva realizacija dolazi, upravo od Nihada, koji kuharima otkrije tajnu spravljenja jela. Poslije nam je bilo jasno, zašto s ovim ukusom se možete samo ovdje upoznati. 


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


Trattoria Nostra Cucina


Teško nam je bilo poslije sabrati sve pozitivne utiske. Iako znamo da Italijanska kuhinja koristi maslinovo ulje i tradiciju, još je nešto bilo prisutno, a da nismo mogli otkriti šta. Pitali smo Jasminu šta bi to bilo. “Možda ljubav bosanskog!”, kazala nam je Jasmina i baš smo to trebali čuti, jer je to bio pravi odgovor da upotpuni naše impresije.


Kako kažu da je ljubav samo riječ dok je s nekim ne podijelite, tako ćemo mi reći da želimo da s vama podijelimo ljubav prema Trattori Nostra Cucina u Sarajevu. I svaki koji dođe poslije nas, znamo da će se osjećati posebno i prijatno. Adresa je Maršala Tita 54, Sarajevo. 


Foto:SNL