Super namirnice za snagu i izdržljivost

SNL

Da bi efekt vježbanja bio potpun naši mišići zahtijevaju i pravilnu ishranu, odnosno posebne namirnice koje im vraćaju snagu i energiju. Ako vam nedostaje energije i volje, uživajte u nekoj od sljedećih 7 namirnica, koje će učiniti da se osjećate snažno poput Popaja.

Špinat

spinach Kad mornar Popaj pojede špinat puca od energije i zdravlja i to nije bez razloga. Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemični. Špinat je i dobar izvor luteina koji čuva vid.

Banana

supernamirnice-banana Slasne banane su rado viđen izvor u smoothijima, jer mu daju kremastu strukturu i slatkoću. No, ovo egzotično voće je i prepuno kalijuma koji smanjuje osjećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6 koji je važan za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i prehrambenih vlakana koji čuvaju probavu.

Cvekla

supernamirnice-cvekla Cvekla u smoothiju? Nutricionisti to apsolutno preporučuju. Ovo korijenasto povrće je puno antiupalnih karakteristika s visokim postotkom gvožđa, folata i B vitamina. U 200 grama cvekle naći će se i 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savjetuju da cveklu kombinujete uz citrusno voće poput narandže ili limuna kako bi pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

Puter od badema

supernamirnice-badem-puter U smoothie ne zaboravite da dodate i nešto dobrih masnoća. Bademov maslac se nameće kao mnogo bolji izbor od recimo putera od kikirikija, jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa od njega. Zbog visokog postotka proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, te pruža sitost organizmu na duži vremenski period.

Grčki jogurt

supernamirnice-grcki-jogurt Zdravi napitak nije potpun bez dobrog izvora proteina, poput grčkog jogurta. Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji osigurava dobru izgradnju kostiju i zuba. Ne treba zaboraviti da njegova kremasta tekstura doprinosi još boljem ukusu.

Proteini u prahu

Whey protein scoupe. Sports nutrition. U energetske šejkove možete dodati i proteine u prahu prepune bjelančevina i aminokiselina, te s niskim udjelom ugljenih hidrata od kojih rastu mišići. Na tržištu je već duže vrijeme prisutan i popularan protein mliječne surutke (whey), a u posljednje vrijeme njegovu slavu dostiže i protein graška koji se zbog biljnog porijekla nameće kao odličan izbor za vegane i vegetarijance.

Cimet

supernamirnice-cimet


Kada pravite smoothie, obično razmišljate o izboru povrća, voća i suplemenata, a zaboravljate da dobro odabran začin može potpuno da promijeni ukus cijelog šejka. Cimet je vrlo fleksibilan začin koji pristaje raznim kombinacijama, a studije su pokazale da reguliše krvni pritisak, te snižava loši holesterol. Povrh svega, jedna čajna kaščica će osladiti okus energetskog napitka.