SFF izdanje: Naručivanje pića – kratak vodič kroz bar

SNL

vodič-za-piće-naslovna Bez obzira da li je o riječ o svijetu finansija, politike ili ugostiteljstva, svaki sektor rada širom svijeta razvio je sopstveni riječnik. Tehnički izrazi ili jednostavne fraze i egzotičan način na koji se ovi izrazi koriste, ne ostavljaju uho ravnodušnim. Često je u pitanju tajni jezik, razumljiv samo onima koji ga koriste, a ova navika prenijela se i u svijet alkohola. Kraljevstvo koktela može vam pomutiti pamet i to na više od jednog načina. Nekoliko osnova koje važe onog trenutka kada sjednete za šank pomoći će vam da naručite šta god poželite sa lakoćom.

Aperitiv / digestiv

vodič-za-piće-01 Sam naziv pića govori nam u kom djelu večeri se konzumira. Aperitiv se jede prije jela kako bi stimulisao želudac i podstakao glad. Stoga je aperitiv uglavnom suh, veoma rijetko sladak, a pića poput džina ili vermuta dolaze u obzir. Još očiglednije, digestiv naručujemo poslije jela kako bi nam pomogao u varenju. To su uglavnom slatka pića poput brendija ili porta.

Pića sa ledom

vodič-za-piće-02 Najčešća narudžba; piće se služi u niskoj ovalnoj čaši i sipa preko dosta kocki leda. Da li ćete naručiti piće sa ledom ili bez stvar je ličnog izbora, mada neki proizvođači savjetuju da kod konzumacije njihovog proizvoda pratite uputstvo, pa nije na odmet pitati konobar za savjet pri naručivanju.

„With a twist“

vodič-za-piće-03 Mnogi misle da se dodavanje voća u piće koristi samo u dekorativne svrhe, ali ono na značajan način doprinosi ukusu. Piće sa tanko oguljenom korom pomorandže, limuna ili bilo kog citrusa na vrhu pića ili na obodu čaše, u svijetu je poznato kao piće sa „zaokretom“ ili popularno „with a twist“.

Hladno piće bez leda

vodič-za-piće-04 Ako volite sredinu i nešto između „čistog“ i pića sa ledom, ohlađena pića poput margarite su dobar izbor. Piće se, najčešće u šejkeru, miješa sa ledom i ohlađeno sipa u čašu. Ideja je da se ohladi a da ne stoji u ledu koji brzo razvodnji i umanji ukus i intenzitet pića.

Mrvljeni kokteli

vodič-za-piće-05 Ukoliko vidite konobara u potrazi za tučkom, sprema se da vam smuti nešto ukusno i dobro. Tučak se koristi za pića za koja je potrebno iscijediti određeno voće ili začinsko bilje, poput recimo limuna i nane. Primjer je svima poznati koktel „mojito“. Cilj ove metode je pritisak na biljku koja ispušta svoja esencijalna ulja kao i cijeđenje voća kako bi nam dalo svoj najbolji ukus.

Čisto

vodič-za-piće-06 Bez vode, bez leda – to je ono što ćete dobiti ako naručite čist viski na primjer. Mnogi smatraju da se najbolje vrste brendija i viskija služe na sobnoj temperaturi i da ih stoga treba tako i naručivati. Ovako naručeno, pije se lagano, i nikako ne konzumira na „eks“, kako često vidimo na filmu.

Prljavo

Martini in glass with green olive „Prljavo“ ne znači da je mašina za suđe na izmaku. Najčešće piće ovog tipa je martini koji se služi sa maslinom, a šankeri i koktel majstori često dodaju i malo tečnosti u kojoj su stajale masline, što razmuti bistrinu martinija i doprinese ukusu. Odatle i popularan naziv.

Bezalkoholno

vodič-za-piće-08 U Evropi i zemljama engleskog govornog područja poznato još kao „virgin“ piće ( u prevodu djevičansko) popularno je i namijenjeno svim vozačima. Koktela u bezalkoholnoj varijanti ima pregršt, i možete naručite bilo koji koktel po želji uz napomenu šankeru da izostavi alkohol. Naš savjet je da u ovoj varijanti jedino izbjegavate koktel „Cuba Libre“.