Koktel Sangriju od sada pravite sami

SNL

Uživanje u koktelima s vinom poznato je još od antičkih vremena kada je pijenje čistog vina često padalo u drugi plan i doživljavalo se barbarskim činom, a mlađu sangriju proslavili su Španci držeći je svojim izvornim koktelom. Sangria je po legendi nastala kada su južnu Španiju osvojili Arapi koji su lokalnom stanovništvu zabranili konzumiranje vina, pa su ga morali kriti u tegle s voćem pretvarajući se da je to kompot.

Kada su ga probali, rođen je novi recept za jak i aromatičan koktel s vinom čije ime u prijevodu znači krv, pa je sangria sinonim za žestok i jak napitak. Iako ne postoji tačno zapisana receptura, sangria se tradicionalno priprema od crvenog vina Rioja, voćnih sokova, likera, mineralne vode i voća kao što su marelice i nektarine. 


U pripremi se koriste samo najfiniji sastojci, a vino mora biti dobro kako bi i koktel ponio vrhunsku aromu. Iako se najčešće radi od crnog vina, postoji i sangria bianca koja se radi od bijelog vina i najčešće uz dodatak egzotičnog voća. Na litru vina ide 250 ml voćnog soka prema želji, kriške voća i malo mineralne vode ili likera. Ovisno o regiji u kojoj se proizvodi, u sangriju se dodaje različito voće - to mogu biti narezane jabuke, narandže, limun, jagode, borovnice, breskve, mandarine, grožđe i bobičasto voće. U mediteranskim se krajevima najčešće koriste kivi, banane i mango, a na sjeveru kandirano voće, no kako sangria podnosi razne improvizacije, možete koristiti i voće koje vam je trenutno pri ruci. Potrebno: 

3 naranče 

1 limun 

2 klementine 

1/2 l mineralne vode 

1 l crnog vina šećer po zelji 


Priprema: 

1. Naranča dobro oprati i osušiti. 

2. Isto napraviti i sa klementinama. 

3. Zatim naranče izrezati u kolutove(sa korom) i posuti šećerom do 7 kašičica. 

4. Ostaviti da odstoje nekoliko sati 

5. Limun dobro ocijediti 

6. Kada narance “odmore” preliti ih vinom, sokom od limuna i mineralnom vodom. 

7. Sve dobro promiješati i ostaviti u frižideru.  


 sangria-snl-2


sangria-snl-3


sangria-snl-4sangria-snl-5sangria-snl-6