Hormoni koji su potrebni boljem fizičkom izgledu

SNL

Ukoliko vježbaš, vodiš računa o ishrani i redovno treniraš, onda znaš da su i hormoni ti koji utječu na tvoje zdravlje ali i fizički izgled. Za pravilan rad cijelog organizma hormoni su ključni jer zapravo sve kontrolišu; od rada srca, bubrega i različitih hemijskih procesa.

Ukoliko neki od hormona zakaže posljedice svakako možeš veoma brzo osjetiti ili uočiti. Ali ako ne reaguješ na vrijeme, posljedice mogu biti baš katastrofalne. Zato ćemo te na vreme informisati koji su to hormoni najbitniji za tvoje zdravlje i fizički izgled. 


Testosteron


Sigurno već dosta znaš o ovom hormonu ali nije na odmet prisjetiti se nekih ključnih činjenica. Ovaj hormon se proizvodi najvećim dijelom u testisima, a ključan je u razvoju muškog reproduktivnog sistema, naročito testisa, penisa i prostate. Također, ima veoma snažan utjecaj na razvoj mišića, kostiju kao i pojavu sekundarnih seksualnih karakteristika. Trebalo bi da znaš da što više testosterona ima tvoj organizam lakše ćeš izgubiti masti u tijelu, a mišići će se brže razvijati. Kako prirodno podići nivo testosterona? Odgovor je redukvanom ishranom i treningom. 


Insulin


 Možda ne znaš ali insulin je jedan od najvažnijih hormona kada je reč o izgradnji mišića. On igra značajnu ulogu u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i jedan je od ključnih faktora u satima nakon treninga, kada je u pitanju rast mišića i njihov oporavak. Da bi izgledao fit ključno je da nakon vježbanja unosiš što više ugljenih hidrata, jer ugljeni hidrati oporavljaju mišiće i podstiču njihov dalji razvoj, a insulin je taj koji transportuje glukozu do mišića i hrani. 


Hormon rasta 


Proizvodi ga hipofiza, a odgovoran je za rast i regeneraciju ljudskog tijela. Ono što će ti privući pažnju svakako je činjenica da je hormon rasta važan za povećanje mišićne mase, pravilan rad mozga i ostalih vitalnih organa. Od trenutka kada krene da se luči, hormon rasta ostaje aktivan samo nekoliko minuta u krvi, što je dovoljno vremena kako bi jetra uspjela da ga sintetiše i pokrene niz anaboličkih procesa. 


Kortizol 


Ukoliko se gojiš, a poznato je da muškarce najviše muči salo oko stomaka, glavni krivac je nedostatak hormona pod nazivom kortizol. Ovaj steroidni hormon učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina. Kortizol i ostali hormoni kore nadbubrežne žljezde imaju značajan učinak na povećanje koncentracije glukoze u krvi i čuvana zaliha glukoze. Kortizol još i nazivaju hormon stresa. Ukoliko ste previše izloženi stresu možete narušiti njegovu ulogu što se značajno može odraziti na vaše zdravlje.