Najveći vodič kroz održavanje vaših cipela

SNL

Obuću, kao uostalom i svaki dio odjeće, treba održavati da bi što duže bila upotrebljiva i djelovala uredno. Pri održavanju obuće presudnu ulogu ima materijal od čega je ona napravljena, pa prema tome treba koristiti određena sredstva za održavanje. Za svaku obuću važe osnovna pravila održavanja.

Sva pravila koja ćete slijediti provjerena su i zaista djeluju. Mnogo je onih koji prate sve ispod napisano i čija samo pravila slijedili: – prije čišćenja obuća treba biti suva, a način čišćenja zavisi od vrste materijala od kojeg je obuća izrađena, – prije prve upotrebe kožne obuće, obavezno nanesite kremu za cipele, kako bi koža zadržala prirodna ulja i zaštitila se od pucanja. Krema istovremeno održava obuću elastičnom; – obuću treba, nakon nošenja što prije očistiti od prljavštine navlaženom krpom ili nježnom četkom. Što duže prljavština ostane na obući teže će se kasnije ukloniti prljavština i fleke; – novu obuću treba najprije nositi samo par sati da bi se ona prilagodila vašem stopalu. 


To se naročito odnosi na obuću sa visokom štiklom. – poslije svakog nošenja dobro osušite i provjetrite obuću (i posle kraćeg nošenja unutrašnjost obuće može biti vlažna); – vlažnu obuću možete isušiti ako je napunite novinama koje će preuzeti vlagu ili stavite kalup za cipele, pri čemu ne smete obuću izlagati direktno toplotnom izvoru, već je trebate ostaviti da se osuši u prirodnim uslovima; – nošenje vlažne obuće povećava habanje obuće, naročito uloška i unutrašnjosti; – kada izujete obuću stavite u nju odgovarajuće kalupe ili napravite kalupe od papira da ne izgubi formu. Naročito nemojte pravite „gomile“ obuće – nabacivanje cipela jedne na druge, jer će na taj način ona izgubiti formu ili se čak, oštetiti. Najbolje je da obuću odložite u kartonske kutije; – preporučuje se korištenje nekoliko pari obuće, naročito pri vlažnom vremenu, da bi se obuća „odmorila“; – materijali od kojih je izrađena unutrašnjost obuće također se troše i deformišu uslijed duže izloženosti vlazi; – ako su vam tijesne cipele možete ih proširiti ako stavite vlažan novinski papir preko noći, ili ih poprskate špiritom. – preporuke o održavanju obuće daju proizvođači obuće i njih se treba pridržavati; – redovno održavanje podrazumijeva i zamijenu uložaka u obući, zamijenu pertli, zamijenu flekica, itd. 


Također je potrebno kožne đonove popravljati na vrijeme; – redovno nanošenje krema za sjaj će održati boju odjeće; – naročito obuća od bijelog materijala vremenom požuti, te joj treba posvetiti veća pažnju; – naročito je važno održavanje obuće u zimskim uslovima kada je na saobraćajnicama dosta soli koja je posebno agresivna. Zato nakon nošenja obuće po takvom vremenu, treba najprije očistiti ostatke soli i hemikalija sa obuće; – obuću od tekstila nemojte prati deterdžentom ukoliko to nije preporučio proizvođač. Pranje u mašini za veš šteti obući – kako licu i postavi u obući tako i ljepilima; – prilikom obuvanja obuće koristite kašiku za cipele, kako ne biste deformisali obuću. Naročito je to važno pri obuvanje duboke i poluduboke obuće; – ni jedna obuća, izuzev od gume i plastike, nije otporna na vodu i zato u uslovima povećane vlage možete koristiti, ako nemate gumenu obuću, samo obuću koja ima impregnaciju.Impregnacija kože može da se izvede na više načina. Ali prije nego to uradite, morate prebrisati obuću mokrom krpom i pustiti da se dobro osuši. Talogom kafe treba namazati đonove i druge dijelove obuće na kojima su se od vlage i soli pojavile bijele fleke. Kada se talog osuši, izbrišite ga sa obuće i zatim obuću namažite kremom.
Obuću od prave kože treba prije prvog nošenja premazati ricinusovim uljem. To se odnosi i na đonove. Ostavite da koža upije ulje, pa obuću dobro izglancajte. Na isti način možete obuću impregnirati uljem od lana, ali njega prethodno treba zagrijati. Obuću možete impregnirati smjesom od jednakih delova parafina i petroleja. – neprijatni mirisi u obući koji se mogu pojaviti zbog dugotrajnog nošenja iste obuće ili zbog gljivičnog oboljenja, moguće je odstraniti na više načina. Ukoliko je u pitanju gljivično oboljenje, potrebno je da konsultujete ljekara ili farmaceuta i da uz pomoć određenih lijekova sanirate taj problem. Ako je obuća poprimila neprijatan miris zbog dugotrajnog nošenja onda za osvježenje obuće možete upotrijebiti lizol. Nekoliko kapi lizola sipajte u obuću i ostavite dva dana. Neprijatan miris će nestati, a obuća će mirisati. Neprijatan miris će nestati ako tokom noći u obuću stavite izmrvljenu majčinu dušicu. Neprijatan miris iz cipela možete ukloniti i blagim rastvorom hipermangana. Rastvorom sode bikarbone u vodi treba prebrisati unutrašnjost obuće da bi odstranili neprijatan miris.
Ako u obuću stavite krpe natopljene sredstvom za omekšavanje rublja, bolje ćete očuvati svoju obuću, odstranit ćete neprijatne mirise a i koža će biti mekša. – mrlje na obući su često nerešiv problem zbog kog ćete čak ponekada morati da se lišite nošenja takve obuće. Evo nekih načina da ih odstranite: Mrlje od znoja operite četkom i mlakom vodom kojoj ste dodali malo blagog deterdženta ili neutralnog sapuna. Zatim obuću operite čistom vodom i osušite. Suvu obuću namažite bezbojnom kremom ili vazelinom.
Mrlje od soli kojim se posipaju ulice zimi, su veliki neprijatelj kožne obuće. Spriječit ćete pojavu bijelih mrlja koje se teško uklanjaju, ako prije nego što izađete na ulicu stavite specijalni sprej za kožnu obuću, koji stvara zaštitni sloj. Ali ako se pojave tragovi na obući od soli, skinut ćete ih ako najprije još mokru obuću operete mlakom vodom, a zatim kada se ona osuši takve fleke pokušajte skinuti petrolejom. Masne mrlje ćete odstraniti sa komercijalnim benzinom za čišćenje...............................................Obuću, najprije obuću stavite u frižider da se guma smrzne pa zatim tu gumu skinite i sastružite sa obuće. Mrlje na obući od voćnog soka ili slatkog očistite rastvorom hladne vode i neutralnog sapuna. Mrlje od hemijske olovke, naročito na hrapavoj koži, očistit ćete ako stavite na mrlju ljepljivu traku preko koje trebate snažno strugati nakim tvrđim predmetom ili noktom. Na kraju traku skinite jednim potezom. – ukoliko se pojavi ogrebotina na vašoj kožnoj obući (ili kožnim predmetima) možete pokušati sami da je popravite ako ogrebotinu premažete bezbojnim lakom za nokte pa kada se lak osuši, cipele prebrišite namažite vazelinom i izglancajte krpom. – ako vam kožne cipele počnu da škripe, ostavite ih preko noći na mokrom sunđeru. – ako se platforma od plute na obući osuši ispuca, pokušajte da je osvježite na taj način što ćete je više puta namazati maslinovim uljem.Osnovna sredstva za održavanje obuće su: četke, kreme, sunđeri, gumice i impregnacioni sprejevi, koje ćete koristiti zavisno od materijala od koga je obuća napravljena. Kožna obuća – je najzdravija za nošenje. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, koža održava oblik, diše, udobna je i prije svega prirodan je materijal. Postoje različite vrste kože od kojih se pravi obuća. 


Obuću od napa (normalne) kože – treba čistiti kada je suha. Najprije treba četkom skinuti prašinu i stare slojeve kreme sa obuće a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upiju, pa poslije toga ih iščetkati. Za vrijeme snježnih i kišnih dana, kožnu obuću treba zaštititi impregnacionim sprejem, da se spriječi prodor vlage. Kožne cipele bit će kao nove, ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom. 


Obuća od nubuck kože – je osjetljivija i zato je treba odmah impregnirati, najbolje čim je kupite. Poslije možete ponoviti postupak zavisno od vremenskih uslova. Najbolje da impregnaciju uradite uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće prije nošenja. Kada se sprej osuši treba isčetkati cipele četkicom ili mekom gumicom. Sprej za cipele je dostupan u više boja. Inače, za čišćenje obuće od nubuck kože treba koristiti posebne četkice, sunđer ili gumice za brisanje, da se koža ne ošteti. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne djelove obuće. 


Obuću od velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža) – treba čistiti gumicom, sunđerom ili specijalnom četkom za čišćenje velura, kako bi koža ostala prirodne teksture, a zatim se preporučuje korišćenjevelur – nubuk sprej za osvježenje boje i zaštitu od vlage. Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često, preporučljivo je da prođe bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju. Za fleke na cipelama od velura se može koristiti i tvrda gumica. 


Obuću od tkanine – treba održavati uz pomoć spreja za zaštitu tkanine. Ako se previše , ne preostaje vam ništa drugo nego da ih pažljivo operete čistom vodom, što svakako ne znači da treba da ih natopite vodom. Obuća za kišu – posle svakog nošenja treba dobro oprati vodom a zatim prebrišite mokrom krpom na koju ste sipali malo sode bikarbone. Čizme će izgledati kao nove. Gumene čizme će duže vreme biti upotrebljive i izgledat će kao nove, ako ih povremeno perete deterdžentom za pranje posuđa. Za sjaj gumenih čizama možete koristiti vodu pomješanu sa iscijeđenim limunom i deterdžentom za pranje posuđa. Sjaj gumenoj obući možete vratiti i na sljedeći način: natrljajte je neutralnim toaletnim sapunom i ostavite da se sapunica osuši. Zatim je operite toplom vodom.