Brijanje brade – greške koje se ponavljaju

SNL

brijanjebrade-naslovna3 Brada – trend koji opstaje. U moru raznolikih dužina, oblika i boja, muškarci se nekada previše opuste i zaborave da brada nije slučajna nesreća koja vam se dogodila u potrazi za izgubljenim brijačem za brijanje brade. Baš poput kose, i bradi su potrebne njega i održavanje. Opremljeni pravim alatima i znanjem kako da ih iskoristite, bit ćete u mogućnosti da sami vodite računa o svom licu i izgledate sjajno.
Greška 1: predugačka bradaPotpuno je jasan i ženama sve privlačniji izgled „drvosječe“ koji podrazumijeva bujnu bradu, ipak, da biste izgledali dobro savjet je da igrate kartama koje su vam roditelji i genetika dodijelili. Predugačka brada izgleda zapušteno a pored toga iritira kožu i sve ju je teže oblikovati i kontrolisati. Ako je to slučaj, skraćujte je redovno i održavajte urednom. Dobar brijač vam je najbolji prijatelj pa pored brade održavajte i svoj alat urednim; sječiva treba redovno čistiti. Također, vrste sječiva su veoma raznolike te možete skraćivati i oblikovati bradu po želji.
brijanjebrade-01
Greška 2: ne koristite uljeDlake na licu se ne razlikuju od dlaka na glavi i potrebna im je podjednaka njega. Zapustite je i ne samo da će izgledati suho i dehidrirano već i umršeno; koža će vam se ispod nje isušiti i početi da se peruta pa ćete imati i problem viška – „perut“ koja vam krasi bradu. Preparata za njegu brade sve je više, naročito onih organskih iz malih kućnih proizvodnji. Ulje argana danas je prepoznato kao jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja koje pomaže dlaci da zadrži svoju prirodnu masnoću (sebum) i spriječi isušivanje. Brada će biti mekana i prijatna na dodir i zadržat će bujnost.
brijanjebrade-02
Greška 3: ulje za kosu se koristi preranoSve dok vam bradu čini samo nekoliko centimetara dlake korištenje ulja vam može dodatno zamastiti kožu. U tom slučaju koristite dobru kremu koja hidrira dlaku i kožu. Losioni sa „moisturize“ oznakom najbolji su izbor i treba ih koristiti kad god vam koža djeluje suho ili počne da svrbi. Losion također nanesite i na mjesta na vratu gdje vam je koža naročito osjetljiva jer je trimeri vrlo lako iritiraju.
brijanjebrade-03
Greška 4: ne znate kada da stanete sa brijanjemDobro oblikovana brada je dar od boga za one koji nemaju crte lica poput kapetana Amerika. Preniska linija brijača na obrazu neće biti vaše najbolje izdanje. Umjesto toga, povucite ravnu liniju brijačem na visini dokle vam brada na obrazu prirodno raste. Što vam je lice više pokriveno, postići ćete bolju definiciju brade. Kada oblikujete dlake na vratu koje prirodno treba da vam istaknu liniju lica i vilicu, razmišljajte o putu na kome se vilica susreće sa vratom – od mesta ispod uha do Adamove jabučice. Bradu uvijek brijte povlačeći brijač od vilične kosti na gore – tako se neće desiti da čak iako vam brijač sklizne iz ruku, uklonite dio brade koji je najvidljiviji.
brijanjebrade-04
Greška 5: ne vodite računa o alatuKad god se obrijte vaša koža postaje plodno tlo za mikrobe; topla koža koja je tek obrijana ili pogrešno zakačena brijačem predstavlja raj za bakterije. Alat koji koristite pri brijanju a koji najčešće ostane da stoji na lavabou ili nekom drugom mjestu u kupatilu do sljedećeg brijanja, vjerovatno nije sterilisan od kada je poslednji put korišten, ili možda čak i od prvog korištenja. Tako kupi najrazličitije štetočine koje slobodno šetaju kupatilom a koje naše golo oko, naravno ne vidi. Četkicu za zube možete koristiti da otklonite nakupljene dlake a poseban sprej za dezinfekciju da očistite ostatak prljavštine. Baš poput pravog brice!
brijanjebrade-05
Greška 6: tretirate bradu poput kućnog ljubimcaMožda izgleda poput krzna koje je zanimljivo gladiti ali vaša brada nije štene. Možda su vas razne fotografije sa interneta ili iz magazina ohrabrile i inspirisale da je puštate preko svake granice ali uvijek treba imati mjeru. Nosite svoju bradu sa samopouzdanjem, ne arogancijom. Ona je prije svega privilegija. 


brijanjebrade-06