Grčka je decenijama zabrinuta da će komšijska država, Makedonija, jednog dana pokušati da preuzme njenu provinciju sa istim imenom.

Otprilike 140,000 Grka izašlo je na ulice Atine u nedjelju da protestuju zbog pokušaja grčke Vlade da riješi konflikt sa komšijskom Republikom Makedonijom, koji traje već decenijama, a vodi se oko imena te države.


Još otkad je Makedonija stekla nezavisnost od Jugoslavije 1991. godine, Grčka insistira da je jedina prava Makedonija samo grčka provincija sa istim imenom, koja je ujedno i mjesto rođenja Aleksandra Velikog.Grčka je zabrinuta da to što komšijska država sebe naziva "Makedonija" znači da će u nekom trenutku pokušati da preuzme i regiju Grčke. Sa druge strane, vlada Republike Makedonije je uvijek tvrdila da nema planove za proširenje teritorije u Grčku.


Prošle nedjelje je pregovarač Ujedinjenih nacija objavio vijest da su obje strane voljne da nađu kompromis koji bi značio da bivša jugoslovenska republika može da napravi malu, ali značajnu promjenu u imenu – zadržali bi naziv Makedonija i dodali nešto što bi ih razlikovalo od grčke provincije. Ovaj sporazum bi pomogao da se normalizuju odnosi između dvije države, što bi značilo i prestanak Grčkog protivljenja ulasku Makedonije u Evropsku uniju i NATO.


Kao odgovor na ovu vijest, koalicija ekstremno desničarskih grupa je protestovala na Sintagma trgu u Atini kako bi pokazali da Grci ovakav kompromis ne prihvataju i da neće biti zadovoljni dok Republika Makedonija u potpunosti ne odustane od tog imena.

Autor:Vice