Zašto varamo sa dadiljom?

SNL

Možemo reći da je noćna mora gotovo svake žene koja ima dadilju da će, pored čuvanja djece, odvući njihovog muža u krevet. Zašto muškarci tako često imaju aferu baš sa dadiljama? Dr Ichak Kalderon Adizes smatra da je za to

Državna VS privatna babysiterica Kraljevske dadilje spremnije od Jamesa Bonda. On smatra da muškarce privlači primarni instinkt prema onome ko brine o njihovoj djeci - a kada žena ima uspješnu karijeru na koju je fokusirana, dužnost brige o djeci postaje dadiljina.


Komentarišući ovaj holivudski fenomen, varanje žena sa dadiljama, dr Kalderon Adizes kaže: "Muškarci žele da neko brine o njima, a dadilja je tu da ih usluži. (Zaposlena) supruga, sa druge strane, vjerovatno ima drugih stvari o kojima brine, jer inače ne bi ni imali dadilju, zar ne?".


On objašnjava da muškarci također vole da vide da neko brine o njihovoj djeci, to im je važno, a ko to radi nego dadilja? "Pa, koga će onda prije da izaberu, svoju glamuroznu ženu ili dadilju?", pita ovaj naučnik.


Dr Kalderon kaže da muškarce briga o djeci navodi da se zaljube u dadilje. Sa druge strane, ekspert za veze James Pris vjeruje da je rizik ono što muškarce "gura" ka dadiljama, kao i fantazija.


"Dadilje su obične mlađe i vragolastije od njihovih žena, zbog čega su im zabavne i privlačne. Osim toga, muškarci uvijek žele ono što ne mogu da imaju, a treba uzeti u obzir i da dadilja neće da se žali i zvoca kao supruga".


Ne treba zaboraviti ni da će dadilja muškarcu pružiti više pažnje, na početku možda samo iz pristojnosti, jer je plaćena da radi. Posle izvjesnog vremena to postaje prirodno i moguće je da se razviju i osjećanja. Stručnjak za veze to naziva "Mery Popins kompleksom".


"Što više razmišlja o njoj, to je magičnija i poželjnija. Možda počinje da zamišlja da je zainteresovana za njega čak i ako nije, a ona mu postaje izazov", kaže stručnjak za veze.


James kaže i nešto pomalo iznenađujuće - afera sa dadiljom nije nužno znak lošeg braka.


"Muškarac može da bude u divnom braku, punom ljubavi, i da ipak vara. To se dešava zbog njegovih sopstvenih nesigurnosti i ega. Možda ga brinu godine i smatra da nikome više nije privlačan, a onda od dadilje dobije malo pažnje i to se pretvori u aferu".


Stručnjak za veze Richard La Ruina kaže da ovakve veze i preljube posebno loše utječu na djecu jer ih zbunjuju.


"Jednog trenutka dadilja je zaposlena kod njih, a već drugog se od djece traži da se prema dadilji ponašaju kao prema mami. To je promjena statusa koju djeca ne mogu da razumiju".


I James je saglasan. "Dijete više ne zna ko je majčinska figura. Vezano je za sve troje ljudi i ako stvari pođu po zlu, barem jedno od troje će morati da se iseli iz kuće. Dakle, djeca su na gubitku bez obzira na ishod".


Stručnjaci su saglasni i da veze sa dadiljom najčešće budu osuđene na propast jer su započele prevarom, što nikako nije dobra "podloga" za zdravu vezu. Osim toga, dadilje obično tek kasnije otkrivaju pravu ličnost muškarca, često razlika u godinama postaje problem, ili to što nemaju iste planove za budućnost.


Ovi eksperti, međutim, ne žele da ženama poruče da ne treba da rade na svojoj karijeri ili da ne treba da imaju dadilje.