Velike platonske ljubavi pisane u književnosti

SNL

Postoji trenutak kada najbolji prijatelj/prijateljica prestanu da budu samo to i postanu porodica. A kroz cijeli taj put od poznanika do člana porodice, kojeg ste svjesno odabrali, kao obavezan „paket“ ide spektar osjećanja koja se javljaju sa obje strane. Tako, gotovo obavezno, prijatelji u jednom trenutku postanu platonski ljubavnici. Sa druge strane, nije redak slučaj da su dvoje najprije bili prijatelji a potom postali ljubavnici, jer u prijateljstvu je klica iskrene ljubavi i divljenja.

Kako u životu, tako i u umjetnosti, postoje veliki književni parovi najboljih prijatelja koji su u platonskoj ljubavi. Bilo da se roman koji ih opisuje dešava u poslijeratnom Napulju, na proputovanju kroz Ameriku ili da ih srećemo u potrazi za viteškim avanturama u Španiji. U svim književnim žanrovima i kroz sve vjekove u literaturi postoje omiljeni parovi prijatelja između kojih je veza svakako jača od obične prijateljske.

  1. Lila i Elena u romanima Elene Ferante.
Njihova veza ima svoje uspone i padove, ali one uvijek ostaju najbolje prijateljice. One guraju jedna drugu naprijed, međusobno se podstiču. Njihova veza je veoma bitna u poslijeratnom Napulju gdje se žene tretiraju kao građani drugog reda.

  1. Klarisa i Ričard u Satima Majkla Kaningema
Jednom su bili ljubavnici i od tada su godinama prijatelji. Možda se poznaju i bolje nego što su ih ikada partneri upoznali.


Po romanu
Po romanu "Sati" snimljen je i film

  1. Darsi i Bingli iz romana Gordost i predrasuda Džejn Ostin
Ovdje možemo pronaći pravo muško prijateljstvo, čak i spremnost da se prijatelj brani od drugih. Iako je Ostin poznata po izvanredno kreiranim ženskim likovima, ova dvojica prijatelja su zaista odlično napisani likovi.


"Gordost i predrasuda"

  1. Sal i Din iz Keruakovog romana Na putu
Vožnja kroz Ameriku, upoznavanje žena, pijanstva, razgovori o besmislu života. Možda ova dvojica malo previše uživaju provodeći vrijeme zajedno?! Ali možda je pravo iskreno muško prijateljstvo upravo takvo, a to će najbolje znati oni momci koji su čitali roman i o tome ćaskali sa svojim najboljim drugom.Na putu
Na putu

  1. Don Kihot i Sančo Pansa autora Migela de Servantesa
Možda i najpoznatiji ortački književni dvojac. Iako je bazično njihov odnos onaj između gospodara i sluge, razvojem njihovog odnosa dolazi do snažnog iako često trapavog prijateljstva.Don Kihot i Sančo Pansa (foto: Pinterest)
Don Kihot i Sančo Pansa (foto: Pinterest)

  1. Šerlok i Votson iz romana Artura Konana Dojla
O ovom paru se spekuliralo i kao o ljubavnom, ali, Šerlok i Votson su samo pravi balans, u kojem i um i duša imaju svoje vrijeme i mjesto. Ah, da, ono najvažnije, oni su i pravi prijatelji spremni da prihvate ono drugo sa svim manama, koliko god da ih je!SNL