7 urbanih oaza

SNL

Za ljubitelje prirode, gradovi mogu biti prava noćna mora prepuna zagušljivog zraka. Nažalost, većina nas bira da živi u velikim gradovima gdje su nam mogućnosti za napredovanje u karijeri mnogo veće. Kako gradovi postaju sve veći, zelenih površina je sve manje, pa su arhitekti primoreni da budu veoma kreativni sa konceptima zelenih površina. Od Londona pa sve do Mexica ljudi kojima je stalo da očuvaju zelene površine u velikim gradovima stalno izmišljaju nove načine da osvježe svoje gradove. U nastavku vam donosimo nama omiljene gradske vrtove koji su jedinstveni svaki na svoj način. sedam_urbanih_oaza_02sedam_urbanih_oaza_03 Kada se Barbara Howard, kćerka Jacka Warnera, jednog od vlasnika Warner Bros. kompanije, preselila u svoj penthouse u Greenwich Villageu davne 2004., dobila je priliku da ostvari svoj kalifornijski san ili barem da svoj krov pretvori u njega. „Uvijek sam željela imati terasu u New Yorku“ – govori Barbara za New York Magazine.

„Kada odrastate u Kaliforniji, pristup prirodi je samo dio života."

Ona je angažovala Alana Schriera, svog prijatelja, inače dizajnera za vrtove da njene tri terase pretvori u vrtove. Rezultat je i više nego magičan, noći sa mirisom lavande, mnoštvo ruža je nešto što se veoma rijetko nalazi u New Yorku. sedam_urbanih_oaza_04sedam_urbanih_oaza_05 Petit Palais je izgrađen u 1900. godini, a projektovao ju je Charles Girault u neobaroknom stilu Belle Époque. S pozlaćenim kovanim ulaznim vratima te brojnim prozorima i kupolom, prepoznatljivi je simbol Pariza. Od 1902. godine u njoj se nalazi Muzej lijepih umjetnosti grada Pariza gdje se mogu vidjeti djela Poussin, Dore i Courbet. Ako vam je potreban odmor od svog tog razgledanja, tu je elegantni mali kafić koji poslužuje najbolju francusku pečenu kafu. sedam_urbanih_oaza_06sedam_urbanih_oaza_07 One Central Park je izgrađen u centru Sidneya. Jean Nouvel se udružio sa botaničarom Patrickom Blancom i projektovali su zajedno ovu zgradu prekrivenu vertikalnim baštama. Zapanda kula je visoka 84 metara, dok je istočna visine 117 metara. Obje zgrade u sebi sadrže stambene jedinice, zapadna ukupno 240 dok istočna 383, uključujući i 38 apartmana na vrhu. Ovi apartmani imaju pristup krovnoj bašti na visini od 100 m. Fasada zgrade sadrži najveću vertikalnu baštu na svijetu, koji je dizajnirao Patrick Blanc. Ukupna površina vertikalne bašte je oko 1.000 kvadratnih metara, sastavljena je od 21 panela i ima ukupno 35 različitih biljnih vrsta. sedam_urbanih_oaza_08sedam_urbanih_oaza_09 Kada je riječ o botanici, Los Angeles je grad ekstrema. Park skulptura u LACMA je anorganska vrsta vrta i sastoji se uglavnom od velikih prodajnih skulptura čiji su autori najistaknutiji umjetnici 20. vijeka. sedam_urbanih_oaza_10sedam_urbanih_oaza_11 
Osnovan od strane tri najutjicajnija mlada uma Hong Konga, Duddell's je kulturno odrediđte za ljude koji cijene umjetnost. Za dizajn interijera restorana sa dvije Michelinove zvijezdice i vrtnom terasom, zadužen je dizajner interijera Ilse Crawford. Radeći ovaj projekat Crawford je bio suočen sa velikim problemom kako izolovati restoran od najprometnijeg grada na svijetu. Na svu sreću, uspjeli su. Tropske biljke krase krovnu terasu, a tema vrta se nastavlja i u zatvorenom prostoru pomiješana sa drvenim namještajem. Čitav ambijent stvara umirujuće okruženje idealno za vikend i ručak. 
sedam_urbanih_oaza_12sedam_urbanih_oaza_13 Arhitektica Lina Bo Bardi u Brazil je emigrirala 1946. godine, sa već formiranim referentnim okvirom i iskustvom praktične arhitektice, dizajnerice, ilustratorice i autorice u časopisu Domus. Svoju je brazilsku praksu započela upravo kada su Lucio Costa i Oscar Niemeyer počeli prevoditi internacionalni modernizam u lokalni okvir, ali je zadržala distancu prema toj utopijskoj fazi i stvorila vlastiti moćan rukopis koji fascinira do danas. Njezina prva brazilska realizacija, a ujedno i njezin dom – Staklena kuća (Casa de Vidro) iz 1951. godine, na rubu prašume uz Sao Paolo – jednostavna je, a čarobna modernistička građevina, spoj talijanskog racionalizma s tradicionalnom brazilskom dispozicijom. 
sedam_urbanih_oaza_14sedam_urbanih_oaza_16 
Pod piramidalnim staklenim krovom ovaj park je dok za nešto više od 2000 tropskih biljaka i drveća. Osim mnođtvo zelenila, tu se nalaze i ribnjaci, kamenjari sa kornjačama i kavezi za ptice koji su dom za mnoge zebe i prepelice. Ovdje možete vidjeti i impresivnu kolekciju kaktusa. Uz kompletan dojam, možemo reći da je Barbican vrt idealno mjesto za prvi date ili za pročitati dobru knjigu.