Tietgen - Studentski dom u Kopenhagenu

SNL

Kako izgleda jedan od najboljih studentskih domova u Evropi? Na koji način arhitektura i dizajn podstiču pojedince na kreativni rad, a grupu na interakciju? Kako je tradicionalna arhitektura kolektivnog stanovanja na Istoku interpretirana u savremenu arhitekturu studentskog doma na Zapadu? Koji su optimalni uslovi studentskog smještaja? Kako visok životni standard utječe na arhitekturu i kulturu življenja? Kakav je studentski smještaj u Kopenhagenu i zašto je studentski dom Tietgen dobar primjer savremene arhitekture i potreba vremena u kojem živimo?
Vjerovatno nam je svima prva asocijacija na kraljevsku zemlju Dansku poznati pisac dječijih bajki, Hans Kristian Andersen. Uporediti Dansku sa bajkom i nije daleko od istine. U ovoj zemlji visokog životnog standarda stvoreni su gotovo savršeni uslovi za razvoj savremene arhitekture i urbanizma; novih arhitektonskih formi, novih materijala i konstrukcija, i novih dizajnerskih rješenja ukomponovanih tako da učine život korisnika ovih prostora lakšim i ugodnim. Visok kvalitet obrazovnog sistema, učinio je Dansku privlačnom za veliki broj stranih studenata, što je iniciralo adaptaciju postojećih studentskih smještajnih kapaciteta i izgradnju novih studentskih domova. Dobre primjere arhitekture studentskog smještaja moguće je naći kroz čitavu Zapadnu Evropu, a najbolji među njima se nalazi u Kopenhagenu, i to je Tietgen-studentski dom budućnosti.
Studentski dom Tietgen (danski: Tietgenkollegiet) izgrađen je 2006. godine prema projektu arhitektonskog biroa Lundgaard & Tranberg. Pored Tietgena, jedno od najznačajnijih ostvarenja ovog arhitektonskog biroa iz Kopenhagena je i Kraljevsko Dansko pozorište. Izgradnju je finansirao fond Nordea Denmark. Studentski dom je smješten u blizini centra Kopenhagena, u dijelu grada koji se zove Ørestad i koji je izgrađen u duhu savremena arhitektukre.Tietgen - Studentski dom u KopenhagenuTietgen - Studentski dom u KopenhagenuTietgen - Studentski dom u Kopenhagenu  Ova moderna četvrt Kopenhagena nalazi se na ostrvu Amager i prepoznatljiva je po novim i modernim zgradama, dobroj lokaciji u odnosu na centar grada, i odličnoj saobraćajnoj i drugoj infrastrukturi. Tu su izgrađeni Koncertna dvorana koju je projektovao Jean Nouvel, Field's - najveći šoping centar u Skandinaviji koji je projektovao arhitektonski biro C. F. Møller Architects, i Bella Sky - najveći hotel u Skandinaviji koji je projektovao arhitektonski biro 3XN. Navedeni arhitektonski objekti, kao i autori koji su ih dizajnirali, dovoljno govore o značaju vizionarskog prostora u kojem se nalazi i Tietgen. Šetajući Amagerom možete uživati u moderno i senzibilno dizajniranom prostoru koji asocira na gradove budućnosti i koji je potpuno različit od stare gradske jezgre glavnog grada Danske.Tietgen - Studentski dom u Kopenhagenu  Tietgen - Studentski dom u Kopenhagenu  Tietgen - Studentski dom u KopenhagenuKružna osnova Tietgena je urbanistički odgovor na kontekts i simbolično pretstavlja jednakost. Inspiracija za ovaj arhitektonski izražaj može se naći na primjerima tradicionalne stambene arhitekture naroda Hakka iz Kine. Radi se o kružnim građevinama koje su sačinjene od stambenih jedinica i građevinama koje imaju unutrašnje dvorište. Ovi objekti se zovu Tuloui, mogu imati nekoliko spratova i mogu biti dom za čak osamdeset porodica. Izgrađeni su u kružnom obliku kako bi se omogućila lakša odbrana u slučaju napada, a pored odvojenih imaju i zajedničke otvorene prostore i zatvorene prostorije koji omogućavaju interakciju zajednice.
Ukupno 46 građevina poznatih kao Tuloui u kineskoj pokrajini Fujian, upisano je na UNESCO-vu listu Svjetske baštine kao izuzetni primjeri graditeljske tradicije i funkcionalnosti kolektivnog stanovanja i odbrambene organizacije koji su u skladnom odnosu sa okruženjem. Ideja arhitektonskog biroa Lundgaard & Tranberg bila je da principe ove drevne arhitekture sa Istoka primjeni na projekat novog studentskog doma Tietgen kroz interpretaciju tradicije u savremene potrebe života studentske zajednice. Novi arhitektonski objekat formom i konceptom neodoljivo podsjeća na građevine Tuloua.
Studentski dom se sastoji od osam etaža od kojih je jedna ispod nivoa zemlje. U prizemlju su smješteni kafići, sala za sastanke, sala sa kompjuterima, učionice, auditorijum, igraonice, ostave za bicikla i druge servisne prostorije. Spratovi su podjeljeni na blokove od kojih svaki sadrži 12 studentskih soba i zajedničke prostorije: kuhinju, dnevni boravak, balkone i sl. Sve sobe izlaze na vanjsku fasadu, a koridor obavija unutrašnje dvorište. Prozorski otvori na fasadama imaju zaštitu u obliku drvenih brisolea. Zajednički prostori su projektovani tako da podstiču interakciju studenata i oni su pozicionirani na unutrašnjoj fasadi sa pogledom na unutrašnje dvorište. Cilj je da se na taj način rješenom dispozicijom pojača osjećaj zajednice zbog velikog broja stranih studenata koji studiraju na fakultetima u Danskoj. Studentske sobe u Tietgenu ruše sve predrasude o studentskim domovima. Prije da se radi o urbano opremljenim apartmanima, nego o skučenim i prenatrpanim studentskim sobama. Od ukupno 360 soba, 10% je posebno dizajnirano za strane studente. Dok je 300 soba opremljeno osnovnim elementima namještaja, preostalih 60 soba namjenjenih stranim studentima imaju svu neophodnu opremu i pribor do najsitnijeg detalja. Postoje četiri vrste soba od po 26 m2, 29m2, 33m2 i 42m2 i sve imaju kupatilo. Prve tri grupe su namjenjene za po jednog studenta, a četvrtu grupu čini 30 soba koje su opremljene za po dva studenta. Površina soba dovoljno govori o nivou kvalitete života i studentskom standardu. Veliki stakleni klizni portali u sobama omogućavaju izlaz na balkon ili „francuski“ balkon. Sobe su projektovane sa posebnim prostorima za učenje, dnevni odmor, i spavanje. Odlaganje odjeće, knjiga i drugih predmeta je rješeno preko ugrambenih ormara i polica. Svaka od soba ima pokretni garderober kojim je moguće sobu podijeliti na dva dijela, i to na dio za spavanje i na dio za učenje. Mobilijar je je jednostavan u funkciji i dizajnu i posebno je projektovan za svaki od četiri tipa soba na način da ih učini univerzalnim i omogući male intervencije od strane studenta koji koristi sobu. Dio enterijera čini natur beton, a dio obloge u imitaciji drveta. Ovaj jednoćelijski prostor nudi sve što je neophodno za ugodan boravak studenta i pruža odlične uslove za visok kvalitet života. Ako ispunite niz zahtjeva (starosna dob do 30 godina i upis na jedan od fakulteta u Kopenhagenu) i ako imate malo sreće možete postati stanovnikom ovog studentskog doma za mjesečnu nadoknadu od 400 eura do 700 eura u zavisnosti od tipa sobe. Tietgen - Studentski dom u Kopenhagenu
Tietgen - Studentski dom u Kopenhagenu  Dizajn enterijera potpisuju Julie Henriksen i Mathilde Aggebo. Zidovi koridora su tretirani naljepnicama graficki rješenim tako da asociraju na listove drveća. Idući od prvog kao posljednjem spratu gustina lišća se smanjuje što se može primjetiti i iz unutrašnjeg dvorišta. Kako enterijer čine zidne plohe rađene u natur betonu, dizajnerice su željele jarkim bojama mobilijara osvježiti prostor i učiniti ga toplijim. Enterijer je dobar primjer industrijskog dizajna i gradi odličnu vezu sa namjenom zgrade. Svaki od 30 zajedničkih dnevnih boravaka pripada jednom bloku od 12 soba i svaki je dizajniran drugačije; sve od orijentalnih, pa do zapadnoevropskih stilova. Ove zajedničke prostorije otvorene su za sve korisnike studentskog doma i opremljene su audio i video opremom, a neke od njih imaju i projektore sa platnima za prikazivanje filmova, ili čak konzole za video igrice. U zemljama koje imaju veliku socijalnu sigurnost kao što su skandinavske zemlje, posebna pažnja se posvećuje animiranju učenika i studenata kako bi se isti podstakli na obrazovanje.
Obrazovni sistem je konstantno predmet unaprijeđivanja i razvoja svih svojih komponenti, a pogotovo infrastrukture. Pojedinac se u takvom sistemu osjeća motivisanim da radi bolje i više. To su samo neki od razloga zašto se velika pažnja posvećuje osmišljavanju prostora za mlade. Posao dizajnera enterijera je u ovom slučaju od ključne važnosti, jer krajnji rezultat direktno utiče na zadovoljstvo korisnika određenim prostorom i čini boravak u takvom prostoru ugodnijim. Tietgen vrvi od studenata koji svakodnevno koriste pogodnosti koje im ovaj dom pruža. Smatram da su izuzetno kvalitetni arhitektura i dizajn enterijera pozitivno uticali na dobru i motivirajuću atmosferu u domu koji je postao jako poznat među studentima koji studiraju u Kopenhagenu, ali čak i među turistima za koje se organizuju i turističke ture kroz dom. Posebnu vrijednost pretstavlja unutrašnje dvorište sa drvećem i drugim zelenilom koje služi za socijalizaciju studenata i u kojem se možete odmoriti i zabaviti čitajući knjigu, ili igrajući neku društvenu igru.
Studentski dom Tietgen je 2007. godine osvojio jednu od najprestižnijih evropskih nagrada za arhitekturu, nagradu RIBA. Ovu nagradu jednom godišnje, a od 2005. godine dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata za izuzetna ostvarenja na polju arhitekture. Ovim arhitektonskim objektom studentski standard je podignut na viši nivo. Neupitno kvalitetna arhitektura namjenjena studentima šalje jasnu poruku o odnosu kulture, društva i vlasti prema studentima u Danskoj. Boris Trapara u saradnji sa Firma 

Foto:Jens M. Lindhe ,Aggebo&Henriksen Design