Ultimativno održavanje vaše kose

SNL

Kako bi se mogli pohvaliti dobrom frizurom na glavi, potrebno je imati kvalitetnu kosu. Muškarci trebaju pružati drugačiju njegu od žena, a u nastavku ćemo objasniti i zašto.

Koža čovjeka je gotovo posvuda pokrivena dlakom, čija dugovječnost na glavi varira od 2 do 4 godine, tako da se sva obnovi za oko 6 godina. Postoje podaci prema kojima se svakih 15 minuta čovjek u kosi izgubi jednu dlaku. To iznosi oko 30 do 100 vlasi dnevno, zavisno od broja i boje dlaka. Čovjek u vlasištu ima oko 100.000 dlaka, koje štiti glavu, a time i mozak od negativnih spoljnih uticaja kao što su sunčevo zračenje, vjetar, padavine i sl.


Rast kose


Ljudska kosa raste brzinom od pola inča mjesečno. Što znači 6 inča za godinu dana? Ili ako hoćete, milimetar svaka dva dana i osam do devet sati. Raste brže u doba adolescencije do 30-ih godina, i brže kod žena nego kod muškaraca. Također raste brže ljeti nego zimi.


Opadanje kose


Kako kosa raste, ona također opada. Uobičajeno je da izgubimo od 50 do 100 dlaka svakog dana. To je zato što rast ima dobro definisane cikluse. Postoje tri nivoa: u prvom ona raste, taj period traje od 3 do 4 godine. Zatim slijedi pauza od 3 sedmice i na kraju period odmora koji traje tri mjeseca u kojem kosa opada. Onda folikul proizvodi nove ćelije i ciklus rasta ponovo počinje. Generalno, 85% kose je u periodu rasta a 15% u periodu odmora. Dužina trajanja ovih perioda zavisi od osobe do osobe.


Njega kose


Njega kose je potreba, posebno muškarcu koji ima tendenciju opadanja kose nakon trideset i pete godine. Kosa može da bude normalna, ako su emulzije sebuma dobro izbalansirane, u ovom slučaju kosa je svijetla i glatka, ili masna, kada su emulzije bogate masnim kiselinama. Tada je kosa svijetla i ljepljiva, ili suha, kada su emulzije siromašne mastima i imaju malo vode u sebi; u ovom slučaju kosa je gruba i lomljiva.  Kako bi pooštrili korijen kose potrebno je imati dodatnju njegu, ali i hranu koja će utjecati, te tekućinu koju moramo unositi u dovoljnim količinama. Bitno je također da pazite na preparate koje kupujete; svakako tu mislimo na šampone, gelove ili lakove za kosu. Sve je to preporučljivo ali s dozom opreza šta kupujete. Nije sve što mnogo košta dobro za vašu vlas kose. Na poleđini svakog preparata pročitajte upravo za koji je tip kose, te se onda usudite probati. Morate pri tome znati da nije istina da nam preparati mogu narušiti kvalitet kose.


Perite kosu često


Vrlo je bitno da kosu perete često. Ukoliko možete svakodnevno , neka vam to postane i navika. Ostatak preparata koje su uradili svoje djelovanje se pretvaraju u prhut i tako će vam iritirati tjeme kose što će dovesti do svraba i većeg opadanja kose. Tanka i masna kosa se isključivo treba prati svaki dan. Perite kosu onako kako vam peru u frizerskom salonu. Mislimo isključivo na kružne pokrete rukama jer ujedno masirate tjeme kose što će povećati ciruklaciju krvi koja će činiti dobro vlasištu kose. 


Kosu redovno šišajte


Također je bitno da kosu redovno šišate. Obilazeći redovno vašeg frizrea znat ćete više o kvaliteti vašeg vlasišta i šta je to što je kosi potrebno. Imati frizuru ne znači samo se šišati, nego i skratiti vrhove kose koji su radi vremena i preparata koje nanosite naštetili. Često se znamo pitati zašto slušamo žene i djevojke koje često govore o tome da moraju skratiti vrhove. Shvatimo to i na nama na isti način jer je to ono što trebamo raditi. Ukoliko želite pustiti kosu da raste, bitno je naglasiti frizeru jer će je on šišati tako da kosa "raste zdravo". 


Koje preparate nanositi?


Kako smo već spomenuli, na kosu možete nanositi sve što se proizvodi jer preparati djeluju na kosu samo dok je njihovo trajanje prisutno. Primjera radi, ukoliko na kosu nanesete gel, primjet ćete da je njegovo dejstvo ograničeno. Kasnije se pretvori u prhut koju moarte isščešljati i isprati ( oprati kosu ). Lak za kosu je najzahvaliji preparat koji možete nanositi, posebno zimi jer je tada njegovo dejstvo jače zbog pojačane vlage u zdraku. Gel koristite češće ljeti, dok je puder za kosu nešto što će držati vašu frizuru cijeli dan.