Možete i sa ugljikohidratima imati trbušnjake

SNL

„Želim da imam tijelo kao izvajano pa mi jako nedostaje hljeb.“, vjerovatno stalno slušate ovakve izjave a njihova poruka je jasna: ne možete da uživate u ugljenim hidratima ako pazite na svoju liniju! To nije tačno.

Problem nije u tome što su ugljeni hidrati neki opasni zlikovac koji napada vaš struk ako samo i pomislite na njih. Problem je u tome što većina nas ne razume šta su ugljeni hidrati – ili kako da ih uvrstimo u zdravu, balansiranu ishranu.


Da biste smršali, jedite manje svega – ne samo ugljenih hidrata


Tačno je da pretjeran unos ugljenih hidrata dovodi do debljanja. Ali stvar je u tome što pretjeran unos bilo čega – ugljenih hidrata, masti ili proteina – dovodi do debljanja.


„Da biste smršali, treba da unosite manje kilodžula nego što trošite“, objašnjava dijetetičar dr Alen Barcklay i dodaje da u dijetama sa malo ugljenih hidrata nema nikakve magične formule.


Sve dok ne jedete previše hljeba, tjestenine, krompira ili bilo kojih drugih ugljenih hidrata, možete da ih jedete redovno i održavate svoju tjelesnu težinu. Ali vjerovatno ste čuli da su ugljeni hidrati loši za održavanje linije zato što povećavaju nivo šećera u krvi – što dovodi do većeg lučenja insulina (hormona koji eliminiše šećer u krvi) i poremećaja načina na koji organizam čuva i koristi masti.„Takva tvrdnja je naivna i potiče od onih koji ne znaju ništa o hrani i ljudskoj psihologiji“, kaže Alen, PR Udruženja dijetetičara Australije. „Suština mršavljenja je u unosu manje kalorija.“


Koje ugljene hidrate treba unositi


Iako dosadna istina glasi da je mršavljenje unos manjeg broja kalorija od onog koji sagorite, važno je i koja je to vrsta kalorija: neki izvori ugljenih hidrata su definitivno hranljiviji od drugih. Kad se bira hljeb, preporučuje se da se izbjegava onaj od bijelog brašna i umjesto njega konzumira hljeb od kiselog tijesta ili više vrsta žitarica – što je skuplja ali kvalitetnija opcija. Savjet za ljubitelje tjestenine: birajte onu od žitarica sa cijelim zrnom kad god ste u mogućnosti. Kod riže, odlučite se za varijante sa dugim zrnom kao što je basmati ili stara dobra smeđa riža (kad odgovara jelu koje spremate). Mlijeko i jogurt su također izvori ugljenih hidrata koji su izuzetno hranljivi, kao i povrće bogato skrobom poput krompira, graška, paškanata i kukuruza. Mahunarke – grah, sočivo i leblebija – također predstavljaju izuzetno hranljive izvore ugljenih hidrata (i proteina).Ugljeni hidrati 101: šta je sad to?Neke od ovih namirnica bogatih ugljenim hidratima nisu ono što mi zamišljamo kad je riječ o ugljenim hidratima – zato što mnogi od nas u stvari i ne znaju šta su ugljeni hidrati. U ugljene hidrate spadaju hljeb i tjestenina, ali to je samo jedan dio. Složeni ugljeni hidrati (koji se nalaze u žitaricama sa cijelim zrnom, povrću i mahunarkama) po pravilu su hranljiviji, sporije se vare i manje je vjerovatno da će povisiti nivo šećera u krvi u odnosu na proste ugljene hidrate (čokolada, gazirani napici, stoni šećer).Zašto su vam potrebni ugljeni hidratiJednom rječju, ugljeni hidrati su ono što nas pokreće: izvor energije za naš organizam je glukoza, u koju se pretvaraju skoro svi ugljeni hidrati koje unosimo. Kvalitetni ugljeni hidrati su naročito važni ako ste aktivni ili ste sportista, zato što ako ih smanjite, nećete imate energije da trenirate kako treba. Iako zagovornici ishrane sa malo ugljenih hidrata tvrde da energiju možete da obezbijedite ishranom sa puno masti, istraživanje Australijskog instituta za sport navodi da to nije odgovarajuća zamjena kad je energija u pitanju.Smanjite alkohol prije nego što smanjite ugljene hidrate Boca vina sadrži između 450 i 600 kalorija, što je više nego što sadrži ista količina zašećerenog gaziranog napitka. Mislite o ovome!