Messi u tišini odrađuje najbolju sezonu u karijeri

Getty Images, SNL

Lionel Messi je na dobrom putu da nadmaši jedinu osobu koju do sada nije uspio da nadmaši - sebe.

Messi je vjerovatno već sada najbolji fudbaler u historiji. Svakako, o bilo kom drugom imenu moglo bi se baš debatovati, i to već govori o tome koliko je veliki, ovaj mali čovjek iz Rozarija. Što je najluđe, danas, kada ima 30 godina, Messi igra možda i najbolju sezonu u karijeri.


Šta zapravo čini ovu sezonu toliko posebnom za Mesija?


U sezoni 2011/12, Messi je dominirao sa rekordnih 50 golova u La Ligi, odnosno 73 komada u svim takmičenjima. Messi je iste godine hodao po vodi, ali ta sezona i nije baš bila iz palete "čudesnih" jer je pored sebe imao takav kreativni i napadački talenat koji mu je strahovito pomogao u dostignućima - Dani Alves, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Xavi Hernandez, Alexis Sanchez, David Villa...


Šest sezona kasnije, Messi i dalje postiže golove onako kako su najbolji među njima to tada činili, kao na primjer proteklog vikenda protiv Đirone. Ali ono što razlikuje ove dvije sezone je činjenica da sada pored sebe ima Iniestu koji ima 33, Luisa Suareza sa 31 godinom i podcijenjenog Paulinja.


Uzimajući sve to u obzir, kao i pažnju koju mu odbrane pridaju, Argentinac je pod stalnom opsadom u posljednjoj trećini terena. Zato možda i rjeđe postiže golove. Zauzvrat, Messi se vraća u dubinu terena, postavlja genijalne napade svog tima, a pronalazi i načine da postigne važne golove. U prvoj utakmici Lige šampiona sa Čelsijem vidjelo se da Barsa ne umije kao nekada tako lako da kreira šanse. Ukratko, Messi sada sa manje golova, radi više za svoj tim.


A nije tako izgledalo nakon ponižavajućih 1-5 u Super kupu od Reala na početku sezone. Izgledalo je da se Barsa raspada. Nejmar je zapalio, a Messi je odgovorio sa 11 golova u narednih šest utakmica i isto toliko pobjeda. Brojao je u tom nizu Argentinac do 13 golova i devet pobjeda, uključujući uništavanje Juventusa sa 3-0. 


Kod kuće, Barcelona ima šansu da postane prvi tim u modernoj historiji koji će završiti prvenstvo bez poraza. Imaju 20 pobjeda i pet remija, a ušli su i u finale Kupa Kralja.Stigao je i Kutinjo (Coutinho ), koji bi bar u domaćem prvenstvu trebalo da skine dio tereta sa leđa Mesija u lovu na rekorde.


I Suarez je u solidnoj formi, Paulinjo sve više pokazuje koliko je bitan igrač, dok se na Iniesti pomalo vide i godine i kilometraža. Sergio Busquets se od svih nabrojanih možda i najviše vratio u formu. Ipak, očigledno je da najveća dostignuća i historijski rezultati ove sezone prije svega zavise od Lea Mesija.


On je posle 25 kola najbolji strelac i asistent La Lige, statistički najbolji i u Ligi šampiona, ali sve te brojke prosto i ne mogu da dočaraju koliko je dobar ove sezone. Kada je najvažnije, on iskoči. Golovi Juventusu, Realu, Čelsiju, sve bitno, sve su to telegrami i poruke konkurenciji.


Sa 30 godina, Messi i dalje pravi čuda sa loptom, ali genijalnost i učinak ove sezone čini se da nisu dovoljno istaknuti. Zato nije zgoreg podsjetiti na to i prepoznati koliki smo zapravo sretnici mi koji smo svjedoci ovog vremena.