Marc Marquez: odrastavši na pobjedničkom postolju

SNL

Ant of Cervera, odnosno u doslovnome prijevodu

Rođen je prije 24 godine u malome španskom mjestu Cerveri. Odmalena je pokazivao svu raskoš svoga talenta. U dobi od samo četiri godine od roditelja je tražio prvi motocikl, a već s pet nastupio je na motokros/enduro utrkama za djecu. Godine 2000., u dobi od sedam godina, Marc je osvojio drugo mjesto u poretku katalonskog prvenstva u motokrosu, a godinu kasnije i naslov. Budućnost ovoga mladog prvaka postala je još svjetlija kada se iste godine prebacio iz blata na asfalt.

...........................................

U sljedećih sedam godina redom je osvajao kup Open RACC 50, katalonsko 125 cc prvenstvo, kao i katalonsko prvenstvo Supermotard. A 2005. je upoznao Emilia Alzamoru, svjetskoga 125 cc prvaka iz 1999. Alzamora ga je “primio pod svoje” pa je uz njega Marc debitirao na španjolskome prvenstvu CEV, osvojivši osmo mjesto u generalnom poretku. 

Na svjetskome prvenstvu MotoGP debitirao je 2008., a iste je godine ostvario i svoj prvi podij u klasi 125 cc, postavši najmlađi vozač u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Od prvoga pobjedničkog postolja Marquez se nije zaustavljao. Osvojio je naslov svjetskoga prvaka u kategoriji 125 GP 2010. godine te godinu kasnije prešao u jaču klasu Moto2. 

Te je prve godine postao viceprvak svijeta, iza Nijemca Stefana Bradla, a godinu potom osvojio je naslov prvaka. Sve je bilo spremno za “kraljevsku klasu”. Na čuđenje mnogih, Marquez je iz Moto2 direktno prešao u najbolji tim Repsol Honda, zamijenivši Caseya Stonera. 

U dobi od 20 godina sjeo je na Hondu RC213V i prve godine odmah osvojio naslov. Učiniti to u toj dobi pored konkurenata poput Lorenza, Rossija i Pedrose bilo je veliki pothvat. Postao je najmlađim osvajačem najjače klase u povijesti. Godinu potom potvrdio je svoj neviđeni talent osvojivši drugi naslov u MotoGP-ju. Štoviše, pobijedio je na prvih deset utrka sezone! Te je godine “razvalio zvučnu konkurenciju”. Prije dvije godine naslov je otišao u Lorenzove ruke, ali se 2016. Marquez vratio kao “kralj” i osvojio 5. naslov svjetskoga prvaka, treći u “kraljevskoj klasi”, sve u dobi od samo 23 godine...