Ako kažemo fudbal, znamo svi dobro na šta mislimo, ali ako kažemo australijski fudbal - ne znamo. Ovdje je jedino pravilo da nema pravila!

Iako Australija nema kopnenih granica unutar sebe same, kažu da jedna linija razdvajanja ipak postoji. Ta linija ide dijagonalno prema jugoistoku od granice provincija Queensland i Sjeverne Teritorije, pa sve do rta Hau na obali Pacifika i granici provincija Novog Južnog Wales i Victorije.


Ova nevidljiva granica se još i naziva „Barasijevom Linijom“, nazvanom po legendarnom Ron Barassi, i kako stručnjaci kažu – istočno od nje narod voli ragbi, a zapadno – australijski fudbal.Šta je zapravo australijski fudbal? Čini se da niko van same Australije to ne zna. Radi se o čudnom, ludom sportu koji se igra na ovalnom terenu, gdje ljudi postižu golove šutirajući jajastu loptu kroz uspravne stative. Kada ne postižu golove, učesnici ovih manifestacija se uglavnom brutalno satiru u stilu masovne UFC borbe.


Australijski fudbal ima jako dugu tradiciju – „Oziji“ ga praktikuju još od 1858., a prva takmičenja krenula su svega tri godine kasnije. Danas, ovaj sport jedan je od najpopularnijih u ovoj bivšoj britanskoj robijaškoj koloniji, zajedno uz obje sorte ragbija (XIII i XV), fudbal i košarku.Kada vam Australijanac kaže „footy“, pitajte ga samo odakle je – zavisno sa koje strane „Barasijeve Linije“ je rođen, mislit će vjerovatno na ili ragbi ili australijski fudbal...šanse da misli na ovo što mi zovemo fudbalom su zapravo relativno male.Glavna liga u australijskom fudbalu – AFL – je izuzetno popularna. Prosječna posjeta na AFL stadionima je oko 34 hiljade, dok AFL verzija Superbola – „Grand Final“, koja se tradicionalno održava na čuvenom melburnskom stadionu za kriket – nerijetko okupi i više od sto hiljada ljubitelja dobre makljaže.


Ekipa Vice Sports posjetila je Australiju i lično prisustvovala svom tom ludilu. U fokusu je bio veliki derbi AFL-a – Karlton protiv Kolinvuda – i sve što ide usput. Kliknite na klip dole i uronite u neobični svet australijskog fudbala, sporta koji, kako kaže jedan od aktera ove priče, „nije šah, to je samo jebeni fudbal“.