Ovo su razlozi zbog kojih trebate raditi sklekove svaki dan

getty images, snl

Ne postoji baš mnogo vježbi koje pokreću gotovo svaki mišić u tijelu, ali ona koja to čini veoma efikasno su sklekovi.

Sklekovi su vježba koju ako želite pravilno da je radite jednostavno morate angažovati svaki mišić, ona nam pomaže da sagorimo određen broj kalorija i toniramo trbušne mišiće poprilično brzo. Da biste radili sklekove nije vam potrebno mnogo vremena, a ni posebne opreme. Morate priznati da su sklekovi teški za izvođenje jer u njima koristite težinu svoga tijela. Ovo su razlozi zbog kojih ovu efikasnu vježbu trebate raditi svaki dan:


1. Jačate leđa


Sklekovi su najbolja vježba za jačanje ne samo grudi i gornjeg nego i donjeg dijela leđa, jer omogućavaju da rade i jačaju svi mišići u tom području. Ovakvim vježbanjem ojačavate taj dio leđa i pripremate ga za svakodnevnicu, te omogućavate veću stabilnost vašem tijelu.


2. Rizik od ozljeda je manji


Sklekovi su sigurna vježba za izvođenje jer se oslanjate na svoju tjelesnu težinu. Njihovim izvođenjem doprinosite sprečavanju bolova u leđima i ozljeda koje se događaju početnicima uslijed treninga s utezima.


3. Ubrzavate metabolizam


Ukoliko radite sklekove na dnevnoj bazi, doprinosite velikoj potrošnji kalorija i mršavljenju jer se ubrzava bazalni metabolizam. U isto vrijeme izgrađujete svoje mišiće, koji onda trebaju više energije nego inače. Čak i ako preskočite jedan trening sklekovima, izgrađeni mišići će se pobrinuti da se i taj dan sagorijeva više kalorija.


4. Poboljšavate držanje


Razlog za loše držanje nije samo iskrivljena kralježnica ili kukovi, nego i oslabljena muskulatura u leđima, ramenima i vratu. Redovito vježbanje sklekova ojačava sve mišiće te će vam ublažiti bolove u kralježnici i olakšati uspravno držanje.