Zašto je važno imati ciljeve?

getty images, snl

Da bismo iskusili uspjeh u bilo kojem području života - što god da nam uspjeh značio - jasni ciljevi su nešto što je nužno imati.

Bez jasnih ciljeva naš um je sklon često lutati i gubiti vrijeme na bespotrebne stvari. Jasni ciljevi usmjeravaju naš um i energiju u smjeru kojim želimo ići i pomažu nam razlučiti bitno od nebitnog.


Zamislite da utrčite u taksi i kažete vozaču: Brzo! Nekud! Vrlo je moguće, složit ćete se, da bi vas odvezao na psihijatriju. No, mnogi ljudi tako idu kroz život želeći stići negdje, ali bez jasne zamisli gdje (dakako sve bez i najmanje primisli na psihijatriju). Neki ne vole ni pomisao o tome da bi postavljali ciljeve i pratili njihovo ostvarenje. Čini im se da će tako život pretvoriti u predvidljivu rutinu, da će nestati čar nepoznatog i misterioznog, ukratko, boje se da će im život postati dosadan. 


Aristotel je rekao: “Čovjek je životinja koja traži ciljeve. Njegov život ima značenje samo ako traži i stremi prema svojim ciljevima.” 


Jasno postavljen cilj osnova je uspjeha


Da bismo bili uspješni u bilo kojem području svog života neophodno je da znamo što točno želimo. Tek kada znamo što želimo, znamo u kojem smjeru trebamo krenuti i samim time koji prvi korak poduzeti. Svaki postignuti cilj naš je osobni uspjeh i osnova za napredak.


Poslovni ili privatni, ciljevi kreiraju put kojim se želimo razvijati. Postavljeni ciljevi pomažu nam usmjeriti našu energiju u rad i fokusirati se na njihovo postizanje. Sama pomisao na ostvarenje cilja iznova potiče našu motivaciju i počinjemo razmišljati na nove načine pitajući se još dodatno možemo napraviti.


Imajući cilj koji nas motivira i poduzimajući korake kako bismo ga ostvarili, njegujemo svoje vrijednosti, usvajamo nova znanja, učimo nove stvari o sebi, drugima i otkrivamo svoje kvalitete. 


Postignuti cilj daje nam osjećaj vrijednosti i ima snažan pozitivan učinak na nas. Ljudsko biće je jedino živo biće koje može razmišljati o budućnosti, stoga iskoristite taj talent.