Poslije sexa ima kajanja

getty images, snl

Život je skup odluka koje donosimo i izbora koje činimo. Neke i neki od njih su pravi, a neki su opet - pogrešni. Na kraju tog zbrajanja važno je znati da iza svake odluke, bila ona ispravna ili pogrešna stojimo samo mi.

Jedino tako nećemo imati opravdanje za greške koje smo činili, baš kao što ćemo jedino tako moći bez imalo sumnje da uživamo u plodovima svojih uspjeha.


Bez obzira kog su pola, većina ljudi često oseća kajanje kada je u pitanju ljubavni život. Ali, prema anketi, muškarci i žene često imaju vrlo različite priče o svojim razočaravajućim odlukama. Brojna su istraživanja pokazuju da muškarci najčešće žale što nisu spavali s više žena, dok žene uglavnom žale što su spavale s krivim muškarcem.Za muškarce je, kroz povijest evolucije, svaka propuštena prilika za seks s novom partnericom zapravo propuštanje potencijalne prilike za reprodukciju, a tri su stvari zbog kojih muškarci najviše žale: što su bili previše stidljivi da pristupe mogućoj partnerici za seks, što nisu bili seksualno aktivniji kad su bili mlađi te što nisu bili seksualno aktivniji dok su bili samci. S druge strane, studija je pokazala da žene uglavnom najviše žale što su izgubile nevinost s pogrešnim partnerom, što su prevarile sadašnjeg ili bivšeg partnera te što su prebrzo prešle na seks od upoznavanja novog partnera. Razlog za to je vjerojatno i činjenica da su posljedice „usputnog” seksa puno su veće za žene nego za muškarce. Žene su takođe češće izražavale nezadovoljstvo i gađenje u vezi sa ovim iskustvom. Češće su tvrdile da su bile pod pritiskom, češće smatrale da im je partner nekompetentan, češće brinule o svojoj reputaciji i zdravlju, a ređe su inicirale seks.


Još je jedan zanimljiv razlog za zaželjenje u našim seksualnim životima je žaljenje zbog seksa s fizički neprivlačnim partnerom ili partnericom. No, čini se da to ipak više smeta ženama nego muškarcima jer je više žena upravo to navelo kao jedno od glavnih razloga za kajanje dok muškarci koji su sudjelovali u istraživanju nisu previše razbijali glavu s tim. Očito je sama činjenica da nisu propustili priliku za seks dovoljna da kod muškaraca umanji eventualno nezadovoljstvo izgledom partnerice.