Jutarnji rituali za produktivniji dan

getty images, snl

Istraživanja pokazuju da, bez obzira na to da li ste jutarnji tip osobe ili ne, jutarnje raspoloženje utječe na produktivnost tokom cijelog dana.

Ukoliko se probudite loše raspoloženi, vjerovatno će vas taj osjećaj pratiti tokom cijelog dana. S druge strane, ako se probudite dobro raspoloženi vjerovatno ćete biti produktivni i osjećati se sretno i korisno. Dokazano je da loša jutra mogu negativno da utiču i na našu karijeru i produktivnost, što može biti veliki problem. Zbog toga je vrlo važno da dan započnete na način koji će vam omogučiti da budete sretni, odmorni i produktivni.


Zato smo odlučili da vam damo nekoliko savjeta. Ovi jutarnji rituali će vam pomoći da se lakše razbudite, da imate više energije i da sa osmehom dočekate novi radni dan.


Duboko dišite 

Nakon spavanja, soba je puna ustajalog zraka. Čim ustanete, otvorite sve prozore u stanu i duboko udahnite i izdahnite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i sretni. Ako uspijete ujutro razviti pozitivan stav, tijekom dana ćete biti otporniji na negativnosti koje će sigurno naići.


Doručak je najvažniji dio vašeg dana

Jutarnji doručak mora da vam bude kaloričan i enegičan kako bi imali dovoljno energije i kako biste bili dobro raspoloženi. Doručak je najbitniji obrok dana upravo zbog ovog razloga pa se trudite da jedete zdrave i ne preterano jake namirnice. 


Istezanje

Tijelo je nakon spavanja pomalo tromo i svaki nagli pokret mogao bi da uzrokovati probleme. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno napravite vježbe istezanja.


Tuširanje

Istuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom. To će potaknuti cirkulaciju, razbuditi vas i napuniti energijom.


Isplanirajte cijeli dan

Čim se probudite, odmah se bacite na plan rada koji morate poštovati. Dok ispijate svoju jutarnju kafu, isplanirajte šta ćete sve raditi na poslu. Bit će vam mnogo lakše da obavljate vaše poslove i tako ćete biti mnogo produktivniji i postići ćete bolje rezultate.